100% spårbarhet – från fjället till din frys
Egentligen har vi åtta årstider och renens år börjar med kalvningen på våren. Men just i den här beskrivningen vill vi berätta för dig hur den ren, vars kött du köper av oss, har haft det under året.
Vi är en del av Jovnevaerie sameby som är en av samebyarna i Jämtland. På sommaren är våra renar på det som kallas ”åretruntmarker”, vilket är Offerdalsfjällen och delar av Oldfjällen. På hösten, efter skiljningen, så lastar vi vår familjs renhjord på lastbilar och transporterar dem till området runt Bräcke. På grund av bl.a. reglerade vattendrag, stora vägar och annan infrastruktur, så är det för oss inte möjligt att flytta renarna till fots mellan vinter- och sommarbete.
Vinter
Under vintern bor vår familj en bit utanför Bräcke och vi tillbringar alla ljusa timmar (och ofta även några mörka) med att se till att renhjorden får betesro och fina betesförhållanden. Det betyder bland annat att vi dagligen kör runt renhjorden för att kontrollera att inga renar har rört sig bort från hjorden och att inga rovdjur har tagit sig in till renhjorden. Vi iakttar spåren i snön, men vi kan även se på renarna om de är oroliga eller lugna.
Vid behov flyttar vi renarna mellan olika områden, så att de alltid hittar lättillgänglig föda, allt efter väder och snöförhållanden. En ren som är trygg och betar i lugn och ro är den syn vi gläder oss allra mest åt den här tiden på året!
Vår
Fram på vårkanten, när de första barfläckarna tittar fram på vinterlandet, och renarna börjar visa tecken på att röra sig mot fjället, samlar vi än en gång ihop renhjorden. Renarna får ännu en gång åka lastbil, den här gången västerut mot fjällen och kalvningslandet. Efter många år med lastbilstransporter är renarna vana vid att åka lastbil, och även om de såklart föredrar att ströva fritt ute i markerna, så är de lugna under den tiden de befinner sig på lastbilen.
Väl hemma i fjällkanten, i trakterna runt Jänsmässholmen, lastar vi av renhjorden. Beroende på snöförhållanden, och om det redan är tillräckligt med barmarksfläckar till fjälls för att vajorna (de blivande renmammorna), ska hitta bra bete, så flyttar vi upp renarna mot de fjälldalgångar där renhjorden alltid har kalvat.
Den närmsta tiden går vår tid åt till att bevaka renhjorden, men utan att störa den. Kalvningstiden är en mycket känslig tid, då vi håller oss på avstånd, kikarspanar på renarna och håller utkik efter spår av rovdjur för att ge vajorna trygghet. Den där allra första, nyfödda kalven på våren är något alldeles speciellt: våra sociala medier fylls den här tiden av skakiga mobilbilder eller filmer tagna genom en kikare!
Sommar
Mitt i sommaren, när kalvarna har vuxit sig lite större och starkare, samlar vi sedan ihop hela renhjorden för kalvmärkning. Det är också nu som renen tappar sin vinterpäls.
Det här är årets höjdpunkt och det är nu vi ser hur vintern och våren verkligen har varit. Mängden kalvar och dess kondition bestäms både av vinterns och vårens väder och bete, men också av hur hårt rovdjurstrycket har varit, och under kalvmärkningen ser vi resultatet när vi märker alla kalvar.
Resten av sommaren tillbringar renen till fjälls med att beta av all den frodiga grönska som finns under den här tiden. Det är nu renen lägger grunden för kommande vinters prövningar och det är viktigt att renen får betesro.
Kanske har du varit till fjälls den här tiden och sett mindre, eller större, grupper av renar på snöfläckarna? De söker sig dit för att få skydd från insekter under de dagar när de är som besvärligast.
Höst
På hösten, vanligtvis i mitten på oktober, samlar vi hela Jovnevaerie samebys renar för att räkna dem och skilja dem i våra respektive familjegrupper. Det är också nu vi väljer vilka djur som ska slaktas. Det här är också en chans för oss att titta närmare på alla våra renar och ta hem de djur som av någon anledning kanske behöver pysslas om lite extra inför vintern. Kanske har vi en älskad tamren som vi tar hem till hagen över vintern.
Renen är kanske som allra vackrast den här tiden på året. Den nya pälsen glänser i solen och renarna har fått beta av sommarens frodiga grönska under flera månader.
De renar som vi skickar på slakt transporteras med lastbil till ett närliggande slakteri. Där tillbringar de natten i en hage för att återfå lugnet efter resan och djuren slaktas dagen efter ankomst. Köttet hängmöras, styckas, förpackas och fryses, och ungefär en vecka efter slakten kan vi leverera de första köttlådorna till våra kunder!