Gravat renkött

Har du ätit gravat renkött? Om inte, så vill vi varmt rekommendera det! Gravat kött funkar såklart bra året runt, men såhär inför jul kanske det är extra roligt att lyxa till det lite och varför inte bjuda på gravat renkött på årets julbord? Anna, som har byggt vår hemsida, har testat att grava renkött på två olika vis.

Slow Food Sapmi har två olika recept på gravat renkött; ett med blåbär och cognac och ett med kaffe (och lite cognac). Recepten är med reninnanlår, men vi använde rullen. Det hade en bra form för gravning och skulle säkert ge snygga skivor tänkte vi!

Ingredienserna blandas ihop och köttet läggs i en plastpåse tillsammans med blandningen och ska sedan förvaras i kyl i tre dygn och vändas då och då för en jämn gravning. Har du möjlighet att vakuumförpacka köttet under gravningen är det jättebra, men vi gjorde inte det den här gången.

gravat renkött i två varianter
Kaffegravat renkött till vänster och blåbärsgravat till höger.

Vår favorit: Kaffe (och lite cognac)

Receptet innehåller kaffe, cognac, salt, socker och lite kaffepulver. Redan när vi blandade ihop gravningen så kändes det mycket lovande, och det här blev direkt en favorit, både till smak och till utseende

Receptet hittar du här.

På andra plats: Blåbär- och cognacgravning

Köttet får såklart färg efter gravningen, och det funkade ju jättefint med kaffets bruna färg, men i ärlighetens namn så känns lila kött inte alls lika roligt. Smaken av cognacen var god, men blåbärstonen föll ingen av oss direkt i smaken. Däremot är vi lite sugna på att testa att byta ut blåbären mot lingon eller kanske hjortron!

Recept hittar du här.

Vilken styckdetalj är bäst för gravat renkött?

Kött från renkalv är väldigt mört, och det går i princip att grava alla delar med bra resultat. Från köttlådan rekommenderar vi innanlår, rostbiff, ytterlår och rulle (i köttlådan sitter rullen ihop med ytterlåret). Innanlår och rostbiff säljer vi även som styckdetalj. Vi använde rullen från ett vuxet djur den här gången.

Har du gravat kött någon gång?

Har du ett favoritrecept? Kommentera gärna på våra sociala medier och dela med dig! Du hittar inlägget på Instagram och Facebook!

Rulla till toppen